i lep utm

Universiti Teknologi Malaysia

Tuesday, 24 January 2017

Feminin wash jadi pencuci muka??

Assalamualaikum...

Lama xmengapdet belog.  Ok harini nak cerita je la.. haritu ada tengok video sorang perempuan ni..dia ada masalah acne.. pimples.. jerawat.. dan kerabat2 tu la.. 
jenis yang mula2 kulit muka ok je.. tapi tiba2 breakout.. mcm aku dulu la.. ntah mcm mne ntah apa salah pon xtau.. tiba2 naik banyak gila jerawat yang besar2 kat pipi.. besar dan bernanah lagi.. 

Kadang rasa nak penyepak je orang yang sibuk2 tanya muka ko kenapa?? Ehhh.. bnyknya jerawat... eee.. teruknyaaa..  yang mengejek pon ada.. Tau la muka ko licin kan.. haihh.. sabar je la.. kita ni dah la sakit muka naik jerawat2 besar kat muka ni.. pada yang xtau..yang xpernah naik jerawat.. serius sakit jerawat yg naik kat pipi besar2 tu.. rasa pipi tu sentiasa panas dan gatal2.. tp nak garu xboleh.. 

Time tu mak aku la orang yang paling kelam kabut sekali.... yelah.. sedih tengok anak dia sedih hati.. dulu ok je muka.. bknnya xde jerawat.. ada.. tp xteruk mcm ni la.. then dia belikan satu produk ni.. pakai2 memang elok... kecut semuat jerawat sebesar alam tu.. tapiiii.. still ada naik jerawat sana.. jerawat sini.. bezanya xnaik banyak dan besar2 mcm dulu..

Tp lepas 5 6 bulan guna produk tu.. agaknya kulit muka dah immune jerawat besar2 start naik semula.. dahhhh.. pening balik kepala.. time tu ckp je la apa je yg aku xcuba.. simple.. olay.. safi.. mcm2..  dia mcm ok.. tp jerawat tu still xnak stop.. sekali naik 4-5 biji.. pastu stop.. next month naik lagi 5-6 biji.. yg jadi masalahnya parut tu stengah tahun pon belum tentu hilang.. so.. bertambah2 la parut kat muka...

Sampai tahap dah putus asa tu mcm pedulik lah kau nak naik jerawat bpe banyak pon.. naik je.. erghh.. tp mulut je la cakap gitu.. tetiba tgk video perempuan yang ada masalah jerawat tu cuci muka dia guna feminin wash or pencuci wanita tu.. terpengaruh jugak kan kau nak ikut.. hahaha

Aku pon pergi la ke tempat favourite aku... Watson.. nak pergi cari Lactacyd.. perempuan dlm video tu ckp doktor tu suggest guna Lactacyd.. tapi dah satu hal.. Lactacyd nye terbahagi kepada 100 perisa pulak... ok xde la 100.. tp ada la banyak warna botol dia.. 

Tapi lepas fikir2 panjang.. aku pilih Lactacyd for Teen.. yg botol dia corak2 warna pink purple gitu.. sebab2 aku pilih yang Teen sbb selalunya produk yang untuk remaja ni ingredients dia lebih lembut.. takut yang biasa ni kandungan dia lebih 'berat' skit ke kan.. sebab rasa mcm high risk and  bahaya jugak nak cuci muka guna feminin wash yang setakat ni xpernah lagi jumpa orang buat.. 

So belilah Lactacyd Teen itu.. balik rumah terus try cuci muka.. bau dia sangat la haiii wanginyaaa... buih xberapa banyak.. so sapa yang jenis dah biasa cuci muka guna pembersih muka yang ada banyak buih mungkin xbiasa.. tu jd bahaya kalau yang geram.. lepas tu bubuh banyak2 pulak buat cuci muka.. takut2 muka jadi kering.. thumb size je dah cukup.. tonyoh pon jangan beria lama sangat..gosok2 kat tapak tangan.. gosok2 lembut kat muka.. lepas tu biar sekejap dlm seminit.. then cuci.. 

Alhamdulillah sekarang dah sebulan guna Lactacyd buat jadi pencuci muka.. jerawat besar2 xtumbuh dahhhh.. mcm magic je rasa.. yg tumbuh yg kicik2 je.. yg mcm jerawat normal.. yg jenis jerawat dalam kulit yg bernanah tu setakat ni dah stop dah.. 

Setakat pemerhatian guna sebulan ni.. lepas cuci muka jgn lupa guna moisturizer.. aku guna moisturizer Simple.. tu pon beli yg trial pack sbb takut xsesuai.. tp Alhamdulillah sesuai elok.. dan satu lagi Lactacyd ni mcm xmembantu pun untuk hilangkan parut jerawat.. dia cuma bantu control jerawat je.. untuk parut jerawat aku guna krim kecantikan safi yang warna hijau tu.. lepas pakai moistuizer.. sapu2 mcm bedak sejuk dekat tmpt yang ada parut jeee.. sbb krim ni mcm boleh minyakkan muka.. so pakai kat tempat yang perlu je...

Ok lah tu je.. bye2..  .